Integraatioiden ABC - tämä tulisi tietää ennen hankintapäätöstä!

Kim Hiekkanen.

Integraatio voidaan toteuttaa monin eri tavoin

Uutta järjestelmää hankittaessa keskusteluun nousevat integraatiot. Järjestelmien keskenäisiä suhteita on hyvä pohtia alkumetreiltä lähtien. Integraatiot lisäävät mm. tiedon helppoa löydettävyyttä sekä vaikuttavat ohjelmien käytön helppouteen ja työntekijäkokemukseen.

Integraatioita voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Olemme kirjanneet alle yleisimmät tavat ja niiden käyttötarkoitukset. Käyttöönotossa pohdimme aina integraatioiden toteutustapoja, kuten myös järkevyyttä sekä tarpeellisuutta.

Valmiit 'plugarit'

SaaS-ohjelmistot tarjoavat tyypillisesti sovelluskaupan, josta löytyy lukuisia valmiita integraatioita eli appeja. Usein ostovaiheessa kiinnitetään huomiota tarjolla oleviin appeihin ja valitaan se, jonka sovelluskaupasta löytyy integraatio omiin ohjelmistoihin.

Vähemmälle huomiolle jää se, mitä kyseinen appi tarjoaa. Monesti käykin niin, että sovelluskaupan valmistoteutus tarjoaa käyttöönottovaiheessa jonkin asteisen tyydytyksen integraatiotarpeisiin.

Käytön myötä huomataan kuitenkin lisätarpeita. Valmis plugari on mitä on - sitä on liki mahdoton räätälöidä. Lisäksi monen plugarin kehitys on taakse jäänyttä elämää.

Pitkästä tavarasta

Kun on todettu, että valmisplugari ei sovellu, on vaihtoehtona integraation ostaminen projektina pitkästä tavarasta eli ohjelmistokehitystyönä. Tällöin saadaan juuri semmoinen palikka kuin halutaan - ainakin hetkeksi.

Ongelma mallissa on se, että integraatiot happanevat käsiin ohjelmistojen kehittyessä. Integraatiot vaativat ylläpitoa pysyäkseen ajantasalla.

Ellei kehitystyötä ole hankittu osaavalta toimijalta, ylläpito ja muutokset saattavat käydä lompakolle. Kolmannen osapuolen käyttäminen tehtävässä voi sekin olla mahdotonta, riippuen alunperin tuotetun koodin laadusta.

Integraatio palveluna

Fiksu (sekä moderni) tapa tuottaa integraatio, on ostaa se palveluna. Ratkaisu perustuu palvelumalliin, jossa on valmiit rajapinnat ja käyttöönotto on vain toiminnan määrittelyä.

Integraatio-kumppanille kerrotaan tiedot ja hinta määräytyy usein esimerkiksi päivityssyklin mukaan.

Palvelun jatkuva kehittäminen takaa toimintavarmuuden ja hyvät räätälöintimahdollisuudet antavat mahdollisuuden skaalata tarpeen mukaan.

Me olemme partneroituneet useiden eurooppalaisten sekä kotimaisten integraatiopalveluntarjoajien kotimaiseksi kumppaniksi.

Lisää ajatuksia integraatioista?

Video on osa "Asiakaspalvelun synnit" sarjaa, jossa kerromme kokemuksiamme asiakaspalvelun kehittämiseen liittyen.

Löydät kaikki videomme Youtubesta »

Haluatko kuulla lisää integraatiosta palveluna? Meiltä löytyy fiksuin tapa integroida järjestelmät keskenään!

Jesse Uitto.

Jesse Uitto

Myyntijohtaja
+358 45 678 4438
[email protected]

Jätä soittopyyntö