#Korvatunturi360 – Päivä 5: Puhelin

Kirjoittajalta Kim Hiekkanen

Puhelin - Sultans of Swing

Puhelin on ehdottomasti yksi lempilajeistani.

Se, mitä luulet tietäväsi yritystason puheratkaisuista, on vain pintaraapaisu siihen, mitä sillä saadaan irti.

Aivan alkuun voisin mainita olleeni rakentamassa puheympäristöjä mitä erikoisemmissa ympäristöissä. Mukaan voidaan luetella mm. varustamot, sairaalat, kunnat, terveyskeskukset, kansainväliset panimot,... luettelo on pitkä, eikä tarkoitukseni ole tylsistyttää teitä pitkällä referenssilistalla toimialoista, joissa olen saanut kunnian työskennellä mukana.

Mutta jotain pohjaa näistä voidaan silti ottaa nykypäivään, joten aloita kevyesti.

Olen saanut elää telecomin murrosajan. Tämä suurin tapahtuma ei ole digitalisaatiota, vaikka seassa viliseekin termi digtiaalinen. Itseasiassa digipuhelin oli jo 20 vuotta sitten kova juttu, analogisen seuraaja - toiminteiltaan tajunnanräjäyttävä.

Sijoitan murrosajan vahvasti 2000 luvun taitteen jälkeiselle ajalle, ja sen ajankohdat ovat esihistoriallinen, moderni ja nykyhetki.

 

Esihistoriallinen aika

Esihistoriallinen on se puhelinjärjestelmien ajanjakso, joka alkoi yritysvaihteista jo kymmeniä vuosia sitten. Tämä oli sekä kotipuhelinten ja yritysjärjestelmien kautta paikallisille puhelinyhtiöille kulta-aikaa.

Ajanjaksoon kuuluivat helvetillisen painavat tekniset ratkaisut, joita hartiavoimin pumpattiin kellariin. Tällöin projektiin osallistuivat maksajan puolelta vaihteenhoitajan lisäksi talonmies.

Esihistorialliseen ajanjakson loppupäätyyn kuuluivat sen ajan prosessorikortit, joihin saattoi ottaa yhteyden joko tietokoneella tai esimerkiksi lämpöpaperitulostimella. Voitte vain kuvitella sen tulostetun paperin määrää, kun sairaalatason järjestelmiä "backupattiin".

Osaa järjestelmistä konfiguroitiin myös analogisella puhelimella, mm. Nokian puulaatikko-mallista puhelinvaihdetta - luokkaa 80-luvulta. Vaihteeseen soittamalla sai tietynlaisia valintoja tekemällä (DTMF eli äänitaajuusvalinnoilla) tehtyä muutoksia järjestelmään.

 

Moderni maailma

Moderniin maailmanaikaan, joka kesti noin kymmenkunta vuotta, kuului järisyttävän iso määrä muutoksia.

Kuvailisin tätä ajanjaksoa muutamin termein: serveri-teknologia, virtualisointi ja IP-verkot.

Sanomattakin on selvää, että edelliseen ajanjaksoon verrattuna mukaan astuivat IT-osastot, joskus jopa ensimmäistä kertaa historiassaan - puhelinjärjestelmien kehityshankkeisiin.

Joskin tämä ajanjakso oli äärimmäisen moderni, ja ajanhenkeen kuuluivat integraatiot ties minne - niin silloiseen Lynciin, kulunvalvontajärjestelmiin, Outlookiin, kalentereihin... pysyi silti aina hivaus historiaa mukana, eräälle asiakkaalle nimittäin asensimme jopa FAX-palvelimen vastaanottamaan tilauksia, sitä luokkaa maailmalta tuli piipittävältä laitteelta tavaraa että tarvittiin jopa 8 yhtäaikaista linjaa ottamaan ne kaikki sisälle. Eikä tästäkään kovin monta vuotta ole.

Modernissa hengessä ISDN-keskusjohtoja päivitettiin SIP-trunkeiksi, erillisiä serverikortteja virtualisoitiin VMWare- ja muihin virtuaaliympäristöihin, analogisia ja digitaalisia puhelinlinjoja päivitettiin VoIP-pöytäpuhelimiin. Käytännössä myös jokaisella vendorilla oli jonkinlainen mobiiliviritelmä - kaikki yhtä surkeita.

Yksi mikä myös yhdistää tätä ajankohtaa on asioiden jonkinasteinen standardisointi. Se mikä näkyi aikaisemmin jokaisen valmistajan omana, alkoi standardisoitumaan mm. IP-pohjaisen VoIP-puheliikenteen myötä.

Modernin ja nykyhetken väliin sijoittui myös aikaisia kokeiluja erilaisista palvelumalleista - näitä SaaS-mallien esikuvia. Tuolloin ei vain olleet valmistajien lisensointi ja muut tekniikat siihen oikein valmiita, myös teknologia kukki pahasti, ja näitä jouduttiin usein paikkaamaan erilaisin VPN-verkoin ynnä muiden viriviri-virtielmian avulla.

 

Nykyhetki

Ei yhtään enempää tai vähempää mielenkiintoinen ajankohta.

Sanoisin että sen mitä pilvi tuo mukanaan, on ehdottomasti sen skaalautuvuus. Vastapuolena on tietenkin että nämä ratkaisut eivät aina sitten ominaisuuksiltaan ole stakkiraudan veroisia, mitä aidosti voi venytellä aivan uskomattomiin suorituksiin.

Myös mobiilivaihteet ovat nousseet osaksi yritysten ratkaisurepertuaaria, tosin jotkin operaattorit ovat varsinaiset mobbevaihteet korvanneet aidoilla PBX-ympäristöillä, joita hieman muokkaamalla ovat saaneet paljon elinkelpoisempia ratkaisuja asiakkailleen.

Puhelinjärjestelmien evoluutio viimeisten vuosikymmenien aikana on kokenut valtavan muodonmuutoksen, ja vanhana vaihdeasentajana olisi mieluisaa kertoa teille sotatarinoita näistä asennusreissuista.

Vakavasti ottaen, kun on työskennellyt valtion- ja sairaalatason ratkaisujen parissa, ymmärtää kyllä yritysviestinnälle asetettavat kovimman luokan kriteerit. On edelleen lähes euforinen olo muistellessani kenttätestejä triplavarmennetuista ympäristöistä dieselgeneraattoreineen ja poikkeusprosesseineen.

Toisessa ääripäässä meillä on taasen se yksi tärkein projekti. Se oli se oma ensimmäinen asennukseni, jossa arkkitehtitoimisto kotiseudullani muutti osoitteesta toiseen.

Aikaisemmin mainittu Nokian puulaatikko-vaihde oli silloin piällysmiäheni mielestä tarpeeksi vaativa keissi silloisen märkäkorvan sorkittavaksi.

Asennukseen paloikin pitkän aikaa. Toki tämä ei haitannut hieman taiteellisessa ympäristössä arkkitehtien keskellä aika kului rattoisasti. Erityisesti tästä tapauksesta muistan todella pitkän LP-levyjonon, ja sen että taustalla soi Dire Straits.

Jos jotain tässä tarinassa olisi ollut pointtia, se voisi olla se että vaatikaa enemmän puhelinjärjestelmiltänne. Ne ovat kertakaikkisen monipuolisia. Ja puhelin on yhä edelleen, ja tulee olemaan pitkään se #1 kanava asiakkaillenne omnikanavaisessa asiakaspalvelussa.

 

Kim Hiekkanen

Kim Hiekkanen on Suomen johtava Freshdesk-asiantuntija sekä yksi pohjoismaiden kokeneimmista omnikanavaisen asiakaspalvelun kehittäjistä. Yli 15 vuotta alalla sekä satoja läpivietyjä hankkeita takaavat kokonaisvaltaisen ratkaisun.

LinkedIn

Aihealueet

Asiakaspalvelu, Puhelin