#Korvatunturi360 – Päivä 8: Integraatiot

Kirjoittajalta Kim Hiekkanen

Integraatiot: korttitalo vai palapeli?

Puhuminen integraatioista on hieman sama kuin hyppäisi altaan syvään päätyyn. On hyvä olla uimakoulun norppamerkki suoritettuna jo ala-asteella.

Muutama kerta pitää hörpätä vettä, ennen kuin näistäkään voi kokemuksen syvällä rintaäänellä puhua. Eikä siinä, ei kaikki olekaan sössineet esimerkiksi varustamoyhtiön asiakaspalvelua useaksi viikoksi. I did - Never again.

Haluaisin tällä blogipostauksella välittää sinulle, arvoisa lukijani, perusajatuksen järjestelmien välisistä integraatioista. Homma ei ole aivan iisibiisi, mutta lähdetään jostain liikenteeseen.

Myöskään vertauskuvien keksiminen ei ole se minun "juttu", joten selvennyksenä mainittakoon että otsikon palapeli on stoorissani se hyvis ja korttitalo pahis.

 

Onnistuuko tämä?

Minulta usein kysytään, onnistuuko integraatio ratkaisujen välille?

Vastaus on vähän kaksiteräinen miekka.

Firman omistajana olisi hyvä sanoa kaikkeen kyllä ja laittaa jeni laulamaan, mutta. Se ei olisi kovinkaan pitkälle tähtäävää pisnesstratekiaa.

Olen toiminut ennen nykyistä jobiani mm. projektipäällikkönä asiakaspalveluratkaisujen toimituksessa sekä ohjelmistokehitystiimin vetäjänä.

Näillä natsoilla sain useamman vuoden olla mukana monenlaisissa softakehitysproggiksissa. Kun perusjärkkä ei enää taipunut asiakkaan vaatimuksiin - sitä taivutettiin.

Kymmenistä tapauksista yksi mieleenpainuvista oli puhelinjärjestelmän integraatio operaattorin http(s)-laskutusrajapintaan. Toinen pankin brokereille rakennettu käyttöliittymä olemassa olevan Contact Center -applikaation rinnalle.

Kolmatta ei toteutettu - ehdotin eräälle korkean profiilin asiakkaallemme sähköiskua antavan järjestelmän integroimista työntekijöiden tuoleihin, kun miettivät vastausaikojen lyhentämistä (tähän löysimme kuitenkin työntekijäkokemusta paremmin tukevan tavan).

Edellisissä haasteina oli ylläpidettävyyden jäykkyys.

 

Mitä te tarvitsette?

Periytyneen tietotaidan myötä, vastaan mieluummin "mikä olisi mielestänne sellainen integraatio, joka toisi bisneksellenne lisäarvoa?", kuin että menisin suoraan lupaamaan kyllä-vastauksen ja myymään asiakkaan pyytämää integraatiota.

Tyypillisin kuulemani vastaus on luokkaa 'ei nyt vielä tiedetä' tai 'kilpailijalla on valmis integraatio'.

Kilpailijan, kuten omienkin tuotteiden valmiisiin integraatioihin (tai appeihin) pyydän suhtautumaan aina hieman varauksella, sillä ne ovat usein rakennettu tiettyyn käyttötapaukseen. Tämän lisäksi osa appikauppojen sovelluksista on auttamattomasti vanhentuneita, eikä niiden muokkaaminen aina ole niin vaivatonta.

 

Mallimme

Nykyisin rakennamme integraatiot palveluna. Tämä tarkoittaa sitä, että bisneksenne tarpeista riippuen, räätälöimme juuri teidän yksilöllisiä vaatimuksia huomioiden integraation, joka toteutetaan omalla platformillaan.

Kyseisessä integraatioplatformissa on connectorit jo valmiina useisiin markkinoilla tunnettuihin ratkaisuihin, kuten Microsoftin Dynamicsiin. Me vain kysymme, mitä dataa haluatte liikuttaa ja minne?

Platformi tuo mukanaan muutamia etuja:

  • Se tuotetaan palveluna, eli ylläpito ja päivitykset (myös rajapintoihin) kuuluvat hintaan. Myös tietoturva on huomioitu paremmin.
  • Se tuo skaalautuvuutta ja joustavuutta sekä vähentää riskiä, jos joku osapuolista vaihtuu/poistuu.

Meiltä löytyy useampi kymmen ohjelmistokehittäjää riveistämme, ja toimitamme tarvittaessa adhoc-tarpeisiin integraatioita sekä custom appeja.

Tänäkin kuluvana vuonna (2019) olemme toimittaneet useita kustomointeja asiakkaidemme yksilöllisiin haasteisiin, joihin tikettijärjestelmä itse ei olisi taipunut. Käytämme esimerkiksi Serverless Appeja näiden toteuttamiseksi, eli tietynlaista ylläpidon ja skaalautuvuuden helppoutta tämäkin.

 

Yhteenveto

Okei, nyt on aika vetää summa summarum:

  • Älä usko mainospuheita, appit ovat kaupoissa osittain myös tästä syystä. Teidän tarpeenne saattavat olla hyvinkin yksilöllisiä, eivätkä valmiit plugarit yleensä taivu yksillöllisiin tarpeisiin.
  • Pistä ratkaisutoimittaja lujille. Sparratkaa tarkkaan tarpeenne läpi, ja tarvittaessa vaikka järjestäkää PoC (koeponnistus eli konseptitestaus). Pelkkä vastaus 'kyllä onnistuu' ei riitä.
  • Punnitkaa, mitä etuja / riskejä eri toteutustavat tuovat tullessaan. Oletteko jatkossa esimerkiksi toimittajaloukussa vai skaalaako järjestelmä tarvittaessa? Miten käy, jos jokin osa tai toimittaja vaihtuu?

Käytetään siis purkan sijaan jesaria.

Oolrait.

 

Kuulemisiin,
Kim

Kim Hiekkanen

Kim Hiekkanen on Suomen johtava Freshdesk-asiantuntija sekä yksi pohjoismaiden kokeneimmista omnikanavaisen asiakaspalvelun kehittäjistä. Yli 15 vuotta alalla sekä satoja läpivietyjä hankkeita takaavat kokonaisvaltaisen ratkaisun.

LinkedIn

Aihealueet

Asiakaspalvelu